zondag 10 april 2022

Op eigen poten



Filisur in de zon!


Een week na de verhuizing stond zo ongeveer alles op zijn plek, behalve het diorama waaronder nog poten  gemonteerd moesten worden. Door de tijdelijke klapschragen kon ik het diorama makkelijk verschuiven. De schragen zijn eerst wat naar het midden van de tafel geschoven om voldoende ruimte te verkrijgen.


De poten uit 44x44 mm vuren zijn eenvoudig aan het frame geschroefd. Daarna zijn met 20x20 mm aluminium hoekprofiel schoren aangebracht om het geheel te stabiliseren:


Zonder de kopschotten was ook de (letterlijke) doorsnede van de tafel goed te zien. Ook de hoogteverschillen tussen de drie sporen:

- Links het omhoog lopende spoor in de richting Wiesen.
- In het midden het naar beneden lopende spoor in de richting Alvaneu.
- En rechts het kopspoor dat op onveranderde hoogte blijft.


De op de foto zichtbare stukjes plakband beschermen de doorgeknipte bovenleiding. Zo kan je die opkrullende draadjes ook nog eens terugvinden!

Na de poten en de schoren is ook het achtergrondscherm gemonteerd. Ik ben voorlopig uitgegaan van 50 cm totaalhoogte, overeenkomend met de 50 cm plexiglasplaten voor de voorzijde. De eveneens aangebrachte zijschotten worden later nog voorzien van een grenen afdekplaat. De afwerking van de voorzijde wordt donkerbruin. 



En als 's avonds een laag staande zon naar binnen schijnt staat het station voor het eerst in de zon:

 






Gelukkig zijn er naast zonneschermen ook rolgordijnen om het diorama te beschermen tegen de zon....

Daarmee is de kamerinrichting klaar. Ik ga nog gauw de bovenleiding weer afspannen en de kopschotten definitief maken. Ook de afgenomen wisseldelen aan de westzijde kunnen er weer op.
Het weer aanbrengen van de voeding en alle bekabeling voor rijspanning, geluid en verlichting komt later wel een keer. Eerst buiten genieten van voorjaar en zomer!

Met groet, Jan
















Geen opmerkingen:

Een reactie posten