dinsdag 26 januari 2021

Zelf maken bovenleiding (deel 8, het station is voorzien)

Vanaf gisteren is de bovenleiding op het station gereed voor gebruik. Hieronder de plaatjes. Er is twee maanden gewerkt om 8 bovenleiding kabels van gemiddeld 3,5 m lengte aan te brengen. Hierin is zo'n 60 m brons draad verwerkt. Ongeveer 300 hangdraadjes zijn op maat geknipt en gebogen en daarna tussen rijdraad en draagkabel gesoldeerd.

Rest nog het onderste spoortracé. Maar voordat ik dat af maak ga ik eerst nog wat werken aan het terrein boven dat tracé.


Vanuit dit standpunt zijn de kabels nauwelijks te zien. De stapel hout ligt onder kabels vanaf het losstaande mastje om deze te beschermen tegen "werkhanden". 


Na het aanbrengen van de bovenleiding zijn de imitatie wisselstellers neergezet.
 De stelstangen ontbreken nog.



Mijn fototoestel past net onder de bovenleiding!


Ik heb de karakteristieke kruiswissel-verbinding weggelaten vanwege de bedrijfszekerheid. Maar een stukje bovenleiding weglaten kan niet zo maar. Op deze foto is tussen het derde en vierde spoor het wisselkruis te zien in de bovenleiding.


Nog een paar plaatjes uit onverwachte hoek:





Nu de bovenleiding hangt moet bij het werken op de modelbaan steeds voorzichtiger gehandeld worden. Je went eraan om langzaam te bewegen. Lange mouwen zijn verboden! Er is nog genoeg te doen aan allerlei details. Eerst zal de omgeving van het hotel Grischuna worden aangepakt. Grasvezels, struikjes, muurafwerkingen, noem maar op. Daarna zal het laatste bovenleidingtracé worden aangebracht en dan ......... (wegneembaar) plexiglas tegen "nieuwsgierige vingertjes"!


De juiste plaatsing van groen draagt veel bij aan een herkenbaar beeld.


Wordt vervolgd,

Jan


Geen opmerkingen:

Een reactie posten