In deze winter wordt gebouwd in de linker hoek van het emplacement.
Zoals eerder aangekondigd ben ik gestart met de bouw van de Lokremise Filisur. Het betreft een bouwpakket van het Zwitserse MBA Pirovino. Voor deze locloods ligt in Filisur een draaischijf. Ik wil kijken of ik die in mijn modelbaan kan inpassen en daarvoor het kunststof model van Peco kan gebruiken. In een vorig bericht liet ik daarvan al een plaatje zien. Inmiddels is de draaischijf van een aandrijving voorzien en in de modelbaan geplaatst.
De draaischijf nog zonder onderdelen op de schijf en zonder terreinafwerking.
De draaischijf zal bij mij niet veel draaien. Ik wilde daarom een zo eenvoudig mogelijke aandrijving. Die is gevonden bij Conrad: een transmissiemotor. De motor heeft een aangebouwde tandwielset. De transmissiemotor kan rechtstreeks op de as van de draaischijf gezet worden. Dat kan goed met een tweetal kruis koppelingen.
De motor wordt aangestuurd met een Lenz 10231 Standard 1A Lokdecoder. Met uitgeschakelde aanzet- en remvertraging en met de V-max op 50 draait de schijf langzaam en is (op zicht) op het juiste punt stil te zetten.
Transmissiemotor Modelcraft RB-35 (1:600) met twee Robbe kruis koppelingen.
Tijdens het uitproberen bleek dat er een kleine speling zit in zowel de transmissie als in de koppelingen. Bij elkaar nog steeds een kleine speling op de as, maar daarmee wel een grote speling aan de buitenrand van de draaischijf. Stilgezet kan de draaischijf heen en weer bewogen worden. Dat mag niet, vooral niet tijdens het op- en afrijden van de draaischijf. Ik heb dan ook een vergrendeling gemaakt bestaande uit een satéprikker (!) in een messing buisje. De prikker wordt met een Tortoise wisselaandrijving heen en weer geschoven. De afgeknotte punt valt in een cirkelvormig gaatje in de kop van de draaischijfbrug. Het gaatje is ietsje kleiner dan de diameter van de prikker. Het werkt prima. De wisselmotor schakelt ook de aandrijving uit. Bij vergrendeling krijgt de transmissiemotor geen spanning. Daarmee voorkom ik onnodige belasting van de prikker. De prikker is altijd te wisselen, de draaischijf blijft uitneembaar.
De grendel steekt (voor de foto) uit de wand. De schijf kent maar twee standen, op 0 en 180 graden. Die standen kunnen vergrendeld worden met dezelfde grendel.
De witte cirkel is uit styreen, hierover draaien de kogellagers. De twee messing cirkels geven de rijspanning voor de brug.
De Peco stroomtoevoer werkte niet goed. Ik heb de draaischijfput voorzien van twee messing ringen en de brug van 2x2 stroomafnemers. Dat werkt prima. Het noodzakelijke ompolen van de stroomvoorziening na 180 graden draaien gebeurt automatisch bij het op- en afrijden, door een Lenz keerlusschakeling.
De brug met aangelijmde beplating. Extra aangebracht zijn:
4 Mini kogellagers, 2x2 stroomafnemers en 2 kopschotjes met gaten voor de grendel.
De 4 mm stalen as is met een extra pen vergrendeld in de kunststof huls.
Het oorspronkelijke uiterlijk van de Peco draaischijf. (foto: Peco)
Het schijfoppervlak met de klinknagels is glad geschuurd en de niet te handhaven naden zijn weg geplamuurd met Vallejo 70.401 Plastic Putty. Daarna zijn 1 mm brede strips uit zwart isolatieband gesneden en volgens voorbeeld aangebracht. Het geheel is eerst zwart en daarna bruin gelakt met Vallejo 70.875 Beige Brown. De opstaande rand is gesneden uit 0,4 mm messingplaat en grijs geschilderd met Vallejo 70.883 Silvergrey.
Dezelfde draaischijf, maar nu aangepast. (nog zonder onderdelen op de beplating)
Later wordt de draaischijf nog afgewerkt met messing onderdelen. Eerst bouw ik de loods af en pas ik het landschap aan. De relatief kleine Peco draaischijf (13 m schijf) neemt al veel ruimte in. In Filisur ligt een 15 m draaischijf. Die past niet op mijn modelbaan. In mijn oorspronkelijk opzet was voor een draaischijf helemaal geen plaats. Met de 13 m schijf gaat het net, al moet er wel een spoortje weggelaten worden en is er heel wat nodig om het geheel geloofwaardig in te passen in de steil oplopende achtergrond.
De Lokremise Filisur in aanbouw. In een volgend bericht hierover meer.
Wordt vervolgd.
Met groet, Jan
Geen opmerkingen:
Een reactie posten