woensdag 4 maart 2020

Een logische actie?

Een logische actie, het is een term uit het computerprogramma Koploper. Ik heb nieuwe "logische acties" ingebouwd om een tweede pendeltrein te laten rijden.
Ik had al een jaar een tweede pendeltrein bestaande uit een Ge 4/4 I, pendeltreinrijtuigen 2e en 1/2 klas en een stuurstandwagen. Er ontbreekt nog een tweede 2e klas pendeltreinrijtuig. En ik ben ooit nog eens van plan de stuurstandwagen 1731 te bouwen, met Ge 4/4 I stuurstand.


Pendeltrein 174 naar Davos staat klaar op spoor 4.

Op het ene uur komt de trein met loc Ge 4/4 I, op het andere uur de trein met motorwagen ABe 4/4. Dat kon in Koploper alleen maar met een logische actie. Die term blijf ik verwarrend vinden. De term geeft alleen maar een variabele aan die waar of nietwaar kan zijn en een voorwaarde vormt voor diverse acties. De voorwaarde wordt (indien gewenst) gewijzigd door een speciale actie, weer zo'n term uit Koploper. Die speciale actie kan geactiveerd worden door bijvoorbeeld een treinbeweging, door de tijd of met een schakelaar. De mogelijkheden hiervoor zijn bijna onbeperkt.

De nu gemaakte "logische actie", de voorwaarde voor vertrek van een pendeltrein uit het schaduwstation, is afhankelijk gemaakt van tijd en programmadeel. In het "ochtend" uur komt de ene trein, in het "middag" uur de andere. Ochtend- en middagdeel zijn elk een uur lang en volgen elkaar onafgebroken op. Na twee (rij)uur staan alle treinen weer op hun uitgangspositie. Elke pendeltrein komt bij mij dus maar eenmaal per twee uur naar Filisur, net zoals in de werkelijkheid in 1990.


Het koploperscherm met onder het baanoverzicht het overzicht locomotieven. (plaatje aanklikken voor een vergroting) Het overzicht locomotieven wat uitvergroot:


In plaats van een vertrektijd staat nu, tijdens het rijden, in het overzicht locomotieven een Logische actie aangegeven bij de 501 en 601. (plaatje aanklikken)


De twee pendeltreinen in het schaduwstation "Wiesen".

Zo zijn er nog allerlei zaken die ingevuld kunnen worden zonder op de modelbaan te moeten werken.

Volgende keer meer!

Groeten, Jan

Nog een mooi filmpje uit 2010 ontdekt: Albulamodell

Geen opmerkingen:

Een reactie posten