Op mijn modelbaan is een hoge rotswand onder "Hotel Grischuna".
Ik was in december van plan om de groenaanleg op het bovenste gedeelte van de modelbaan af te maken. Dat kon geen doorgang vinden. De door mij bestelde struiken waren tijdelijk niet leverbaar. Maar stil gaan zitten was ook geen optie en ik besloot om het onderste spoorwegtracé vorm te geven, inclusief de hoge rotswand.
De modelbaan in maart 2019.
De rotswand was nog steeds tijdelijk weergegeven met het grijs geschilderde Styrodur.
Boven het station had ik voor de rotsen gebruik gemaakt van gietvormen van Woodland. Ik had deze ook voor de wand kunnen gebruiken, maar herhaling van steeds dezelfde vormen zou niet realistisch overkomen. Daarom maar eens uitgeprobeerd om zelf rotsen te maken.
Stap 1: Op 16 december ging het mes er in.
Al bij de eerste stap is zo veel mogelijk de uiteindelijke vorm gevolgd. Ik wilde geen dik en zwaar pakket gips aanbrengen, maar een zo dun mogelijke laag. Om breuk te voorkomen werd de laag gips "gewapend" door een vooraf aangebracht gipsweefsel op het Styrodur.
Stap 2: Gipsweefsel op het Styrodur.
Het was mij al duidelijk dat het gipsweefsel zich goed vastzet op het Styrodur. Het is er niet zonder scheuren vanaf te trekken. Dat zou met een laag modelgips ook moeten blijven zitten. Het modelgips is aangebracht in een laagdikte variërend van 1 tot 2 cm. Ik heb telkens 0,75 kg gips verwerkt. Voor de gehele wand was 3 kg nodig. Direct na het aanbrengen is het gips ook zo veel mogelijk in de uiteindelijk gewenste vorm gebracht.
Stap 3: Modelgips aanbrengen, in gedeeltes van 0,75 kg (een halve verpakking)
Na twee dagen drogen is begonnen met het steken van de uiteindelijke vorm. Ik heb daarvoor scherpe standaard beitels gebruikt en een klein lepelvormig beiteltje voor het fijne werk. Met Alabastine is hier en daar nog wat aangevuld en zijn ook de schouwpaden naast het spoor vlak afgewerkt.
Stap 4: Het gips met beiteltjes in de gewenste vorm steken.
Ik ben (met onderbrekingen) dagen bezig geweest met het vormen van de rotsen. Kijken, weer wat steken, nog eens kijken, weer steken..... net zo lang tot ik dacht: zo moet het maar. Daarna is de eerste Wash aangebracht. Ook na het schilderen zijn nog een paar plekken opnieuw afgestoken en geschilderd.
Stap 5: Op kleur brengen van het gips.
Achtereenvolgens is gebruikt:
- Wash Vallejo 76.515, light grey, 1 dag droging.
- Accenten met Vallejo 70.847 dark sand, verdund en 70.875 beige brown, zeer sterk verdund!
- Na weer een dag drogen naar behoefte Wash Vallejo 76.516 grey.
Hierna zijn de schouwpaden voorzien van Koemo Steinmehl en het spoor van Koemo steenslag.
Het groen is Woodland turf T45, met (voor mij) de T van Tijdelijk....
Links het tunnelportaal "Landwasser-oben" van Pirovino, art. nr. 837.843
Het inrijsein voor het schaduwstation, een seinpaal van MicroScale,
voor het tunnelportaal "Streda-unten" van Pirovino art. nr. 837.001
Zo zag de wand er uit op 3 januari 2020. 't Is een beetje surrealistisch… zo'n afgrond voor het station Filisur…. ik moet er zelf aan wennen. Om de wand niet te veel op de voorgrond te plaatsen heb ik de kleur wat donkerder gemaakt dan die bij eerder gemaakte rotsen boven het station. Als het definitieve groen is aangebracht, met heggetjes langs de weg, wildgras en struiken, zal het er wat geloofwaardiger uit gaan zien. Maar dat komt in een volgend seizoen!
In februari eerst het laatste tunnelportaal bouwen, direct achter het hotel, inclusief de afwerking van de berg en het spoor. Daarna is het landschap op de modelbaan, na vijf winterseizoenen, in definitieve vorm "dicht".
Met een groet, Jan
Geen opmerkingen:
Een reactie posten