zaterdag 13 januari 2018

Grischuna deel 5, het dak.

Vandaag een klein feestje. Na drie maanden bouwen aan het model van het hotel Grischuna uit Filisur zit het dak er op!

 
Nog veel ontbrekende details maar het beeld is weer completer.

Dat dak was voor mij een grote uitdaging. Bij het model van Pirovino zaten kunststof dakplaten van Kibri. En dat zijn geen Zwitserse dakpannen zoals in de werkelijkheid. Ik wilde absoluut een zelfde dakconstructie als bij het stationsgebouw, de plastic Kibri dakpannen vond ik een aanfluiting!


Links de Kibri kunststof dakplaat, rechts de vlakke en typisch Zwitserse "Herzziegel" uit gips.
(Het "Herz"-stuk midden op de pan werkt het afglijden van sneeuw wat tegen.)
Het hotel, het stationsgebouw en de locloods in Filisur hebben allemaal deze dakpannen.

Na overleg heb ik van Pirovino een stapeltje dakplaten uit gips gekregen. Dat waren dakplaten voor het stationsgebouw. Die dunne gipsplaten zijn niet aan te passen zonder breukgevaar. Iets teveel druk op zo'n plaatje en het is: pats! Ik heb 1 mm hechthout besteld waarop de gipsplaten gelijmd werden. Deze vorm van "gewapend" gips is ook bij het stationsgebouw gebruikt. De nabootsing van de latten op de onderzijde van het hechthout is gelaserd door een goede vriend uit Varsseveld, met dank Ronald!

 
Opmeten

 
Puzzelen
 
Na het pas maken op het gebouw zijn de gips-hechthout delen geschilderd. En daarbij kreeg ik het knap benauwd! Bij het stationsgebouw had ik verdunde Vallejo verf 70.910 Orange Red gebruikt. Deze bleek na een jaar in het geopende potje toch wat stroperiger te zijn als bij de bouw van het stationsgebouw. Ondanks verdunning werd het dak te rood. Even dacht ik dat het hele project verprutst had. Een nabehandeling met eveneens verdunde Vallejo 70.834 Natural Woodgrain gaf een aanvaardbare oplossing. De kleur werd gelijk aan de kleur op het stationsgebouw. Pffff..... Na een wash met Vallejo 76.519 Olive Green waren de plaatjes klaar voor verlijming. Daarbij bleek de kracht van de sandwichconstructie: Een plaat was wat bol, maar kon iets worden bijgebogen zonder breuk in het gips!


Passen, voorzichtig bijwerken, passen.....

 
Na schilderen het lijmen, het gewicht drukt een lichte bolling weg.
 

Het dak zit er op!
 
En zo werd het dak toch een succes. De gootconstructie van het "Blechdach" is nog voorzien van een afwerkstrip: een hoekprofiel van 0,6 x 1,0 mm. Het zit tegen de grens van mijn Fingerspitzengefühl aan, maar het is gelukt. Dat geeft weer plezier en dus op naar "next level"!


Macro opname van de goot, het messing afwerkprofiel is slechts 0,6 x 1,0 mm.
Foto even aanklikken!

Nu verder met het bouwen van schoorsteentjes, dat moet ook anders dan door Pirovino verzonnen. Daarna de regenpijpen en de verschillende hekwerkjes langs de balkons.
Verder zag ik rolluiken bij de ramen aan de dalzijde, de ultieme detaillering?
Deze winter nog genoeg te doen dus. Wordt weer vervolgd!

Jan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten