zondag 3 december 2017

Viessmann lampjes verlengen.

 
Er komt licht in deze donkere dagen......

Buiten is het weer eens grijs en koud, prima weer voor de modelbaan! Gisteren de vijf benodigde straatlantaarns in elkaar gezet. Basis zijn N-spoor Viessmann lampjes 6497 welke ik van langere mastjes voorzien heb. Bij twee oudere modellen zat één draadje vast gesmolten aan de mast en was de mast gebruikt als geleider voor het andere draadje. Dat was niet zonder sloop- en soldeerwerk op te lossen. Gelukkig is aan de kleine ledjes goed te solderen.

 
De onderdelen, in het midden het ledje.
Rechts een al gemonteerd armatuur.


In de nieuwere doosjes zaten beide draadjes los door het mastje. Dat was een stuk makkelijker, alleen het buisje wisselen. Na montage heb ik ze geschilderd. Een proef met Aluminiumverf van Revell leverde een kerstversiering-achtige mast op. Proef mislukt.... Daarna gewoon met Vallejo verf geschilderd, kleur 70.989 (sky grey).

 
De lichtpunthoogte (afstand lamp-straat) is nu 7,25 cm.

De mastjes zijn weer in grotere buisjes geschoven. Deze buisjes gaan door het landschap naar beneden zodat ik het mastje eenvoudig kan verwijderen en wisselen. Wegen en bermen moeten nog worden afgewerkt.

 
Nu nog aansluiten....

Bij het aansluiten van de mastjes bleek dat de uiterst dunne draadjes van de nieuwe lantaarnpaaltjes bijzonder breukgevoelig zijn. Eigenlijk moet je weerstand en diode helemaal niet van de draadjes halen. Maar ik moest dat doen om een langer buisje te kunnen gebruiken. De dunne draadjes in een kroonsteentje schroeven betekent vaak een breuk. Dat is dus een nadeel van twee draadjes in het mastje in plaats van één.

Tijdens het fotograferen ook nog plaatjes gemaakt van het hotel in aanbouw.
Met alleen een 500 W bouwlamp krijg je een bijzondere effect:

 
Onweerslucht?

Later weer verder met het hotel!
Tot dan, Jan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten