zaterdag 28 oktober 2017

Grischuna deel 1

Sinds twee weken bouw ik aan het model van het Hotel Grischuna. Het hotel staat in Filisur nabij het RhB station aan de Bahnhofstraße, nabij het oostelijke einde van het emplacement. Het is een markant gebouw en mag op mijn baan dan ook niet ontbreken. Ik bouw het hotel zoals het er stond in 1990, dus nog voor de grote ombouw in 1993.

 
Hotel Grischuna in aanbouw.
De groene helling met de boompjes zal later doorlopen tot tegen de grijze wand.

De Zwitserse leverancier Pirovino levert een lasercut bouwdoos van het hotel. Na de bouw van het stationsgebouw van dezelfde leverancier stond voor mij de aankoop van dit model al vast. Zo zal volgend jaar aan de andere zijde van het emplacement bij de draaischijf een locloods gaan verschijnen, ook van Pirovino.

De onderdelen van het hotel zijn echter niet allemaal vergelijkbaar met die van het stationsgebouw. Bestond de dakkap van het stationsgebouw nog uit gelaserd (hecht)hout, bij het hotel is dikker MDF gebruikt. Dat zie je en het is minder stabiel. De zinken dakplaten zijn uit karton en niet uit messing zoals bij het stationsgebouw. Voor de dakpannen zijn Kibri platen van kunststof bijgevoegd. Dat valt mij tegen. Ik ga proberen om hier gips platen toe te passen welke ook bij het stationsgebouw gebruikt zijn.

Een echte domper waren fouten in het laserwerk en een aantal niet bijgevoegde onderdelen. Pirovino heeft de fabrikant LaserSachen nieuwe onderdelen laten sturen. In die nalevering bleek dat het vervangende materiaal weer dikker was. Een gevolg van de modelontwikkeling. Ook waren vensters toegevoegd die niet in het oorspronkelijke model zaten. De handleiding toont zelfs nog plaatjes van een nog eerdere uitvoering. Dat maakt het bouwen er niet makkelijker op en de benodigde tijd voor onderzoek is soms meer dan die voor de bouw zelf. Maar na een maand uitzoeken loopt de bouw nu voorspoedig.

 
Het vakwerk bestaat uit strookjes 0,4 mm dik hechhout die volgens een nummerplan in de gevel worden geplakt.
 

Als de bouw klaar is weet je altijd precies hoe iets het beste gebouwd had kunnen worden. Zo is het een hele opgave om de raamomlijsting van 0,15 mm (!) karton precies recht in dezelfde hoogte te plakken. In tegenstelling tot wat de handleiding aangaf had ik beter eerst de vensterbanken kunnen plaatsen en daarop de omlijsting.
Ik lijm met verdunde houtlijm. Het aanbrengen gebeurt met een kwastje en het is na droging niet zichtbaar. Ook niet onder het uiterst dunne karton.


De wanden van het hotel dienen, nog voor de montage van diverse onderdelen, wit gespoten te worden. Ik heb een hekel aan spuiten, voor een vlak oppervlak gebruik ik liever de minirollertjes. Het resultaat is even mooi. Maar het wit blijft wel gevoelig voor vuile vingers! En gelaserd hout heeft roetranden ........ Alle onderdeeltjes dus schoon schuren voor montage!
De gevels zijn nu bijna gereed, maar nog zonder vensters en raamluiken. Het grijze gedeelte aan de noordgevel valt later grotendeels buiten het zicht door een omhoog lopende weg.


Ook de juiste kleurstelling vraagt veel onderzoek. Zo zitten in het bouwpakket rode raamluiken, net zoals in de werkelijkheid na de grote ombouw. Maar in 1990 waren de luiken donkerbruin. Daarvoor zelfs een tijdje groen. Er zijn niet veel foto's beschikbaar uit 1990. Maar net genoeg om de juiste kleuren te bepalen.


Het sierwerk op de witte gevel was in de periode voor 1993 niet altijd meer grijs. Bij het wit schilderen van de gevels werd dit nog al eens meegenomen. Op oude foto's zie je het dan nog vaag zitten, soms ook onder een afbladderende witte laag. Zoiets moet er ook op het model komen. De letters "Hotel Grischuna" op de westelijke gevel waren echter altijd duidelijk leesbaar.

Wordt vervolgd, Jan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten