donderdag 15 december 2016

De kleur grijs....

.... heb ik nu wel genoeg gezien!

De perronverharding is twee maal compleet verwijderd omdat kleur of oppervlak niet goed werd. Daarnaast schoot het me in de rug en als je nu door het kamerraam naar buiten kijkt..... juist.
Als je ze al niet had zou je er grijze haren van krijgen.
Maar, het is vandaag gelukt met de perrons en morgen schijnt de zon!

 
Op een enkel detail na is het centrale deel klaar.

In mijn bericht van 22 oktober had ik laten zien hoe ik met Koemo Steinmehl 0-15 een mooie structuur verkreeg. Het opgelapte asfalt van de perrons werd daarmee goed benaderd. Maar dat proces verliep op de modelbaan toch even anders. Door niveauverschillen en een aantal "hindernissen" bleek het afstrijken lastig. De oppervlaktestructuur bleef hobbelig. Ik ging daarom weer over op de traditionele wijze, de laag vooraf glad strijken en daarna inwateren met verdunde houtlijn. Het Steinmehl wordt door de lijmoplossing donker. Het moest dan ook nog op kleur gebracht worden. Ik werkte op karton of styreen meestal met Heki verf. Maar op het Steinmehl zorgde ook een sterk verdunde Heki verf voor het dichtlopen van de structuur. Zodoende is voor een tweede maal de perronverharding weg gefreesd. Uiteindelijk bleek het verven met sterk verdunde Vallejo verf wel goed te lukken. (Vallejo 70.989 Sky Grey)

 
Aan de hand van foto's is getracht de werkelijkheid van 1991 te benaderen.

De uiteindelijk kleurkeuze werd bepaald door proefstukjes. Verf kan er na droging zo anders uitzien. Ook de ondergrond speelt daarbij een grote rol. Uitproberen dus. Eerst op kleine stukjes de kleur bepalen en daarna op een groter stuk perron kijken of dat ook goed ging. En pas daarna op de baan. Ik had dit uitproberen al eerder moeten doen!

Nog enkele plaatjes van vandaag:

 
Filisur-sfeertje
 
 
Proefrijden

 
Hier en daar moet nog wat bijgewerkt worden, maar ik ben tevreden.
 
Nu eerst aan het werk met de helling achter het station. Daarin komen rotsen uit gips. Dat is voor mij geheel nieuw en dus weer een "next level" in de modelbouw. Het blijft fascineren. 

 
Met groet, Jan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten