zaterdag 16 januari 2016

Koploper en Lenz LAN/USB - Interface

 

Werken aan de baan.
 
Beste lezers,

De afgelopen weken stonden, voor wat de hobby betreft, in het teken van de automatisering van de modelbaan. Zelden ben ik hier zo intensief mee bezig geweest. "Het lijkt wel werk" zei mijn vrouw.

Het is niet de eerste keer dat ik dit doe. Al vanaf de jaren negentig had ik een digitale modelbaan. Eerst met Märklin Digital hardware en met een zelf geschreven programma in GW-Basic op een MS-DOS computer. Toen nog zonder muis, maar wel met een beeldscherm waarop ik de treinen kon volgen. Netjes optrekken en afremmen kon ook al. Ik was begonnen met een zelfde idee van waaruit Paul Haagsma later zijn programma Koploper bouwde. Site: Pahasoft Na het verschijnen van Windows kon ik niet verder. Dankzij Koploper kon ik weer een zelfde opzet maken. Bernd Lenz had de hardware voor Märklin Digital ontwikkeld en was inmiddels onder eigen naam verder gegaan met Digital Plus. Site: Digital-plus

Ik heb jaren genoten van die combinatie Lenz - Koploper. Zonder problemen. Het was voor mij dan ook duidelijk dat op de nieuwe baan dezelfde combinatie moest komen. Maar er was één verschil. De oude interface LI100 communiceerde met de computer via de seriële poort. En die zijn nu niet meer aanwezig op een laptop. USB is al weer jaren het toverwoord. Lenz ontwikkelde een LAN/USB interface voor een softwarematige seriële poort. Koploper zou zo met de USB poort moeten werken. Echter........

 
Testen en nog eens testen....

Lenz LAN/USB interface met USB poort

Na het bouwen van de baan en het aansluiten van de wissels volgde een eerste test. Het ging goed. Daarna werden de bezetmelders aangesloten en in het programma Koploper ingevuld. Het programma deed het..... tot na enige tijd geen bezetmelding meer geregistreerd werd. Ook bij het afsluiten kwamen vreemde foutmeldingen. Wat ik ook probeerde, er was geen verbetering in te krijgen. Nogmaals het geheel volgens het boekje geïnstalleerd op een tweede laptop. Weer met hetzelfde resultaat. De moed zonk mij in de schoenen. Had ik maar de oude interface terug!

Conclusie:  De USB poort is met gebruik van de bijgeleverde Lenz driver bij mij niet te gebruiken. Anderen hebben andere drivers geïnstalleerd, wel met goed resultaat. Dat heb ik nog niet getest.

 
Na deze sessie absoluut even rust nodig!

Lenz LAN/USB interface met LAN poort

Ik had gelezen dat Koploper niet werkt met gebruik van de LAN poort. Maar ik zag op internet ook de volgende pagina: http://www.koploperforum.nl/topic.asp?TOPIC_ID=4038

Tegen alle berichten in zou Koploper dus ook werken met de LAN (Ethernet-)poort. Daarvoor moet wel een apart programma gedownload worden. Dat lukte en Koploper functioneert als vanouds!

Voor wie ook de LAN poort wil gebruiken: Volg de handleiding in de bovenstaande link uit het Koploperforum en vul de gegevens van de ethernetverbinding in zoals in de handleiding van de Lenz voor de LAN/USB interface beschreven.

Het huidige systeem via de LAN poort heeft als nadeel dat, voor het opstarten van Koploper, eerst softwarematig een COM poort voor de ethernetverbinding ingesteld moet worden. Maar dat kan met één klik op de groene knop "Create COM" in het volgende scherm. Op het scherm verschijnt achter LAN Status: "connected". Daarna is Koploper op te starten en doet het als vanouds.

Conclusie: De LAN poort werkt goed, maar wel via extra te starten software. De extra software betekent wel meer energieverbruik, een voldoende zware processor is vereist.

 
Voor opstarten Koploper eerst verbinding maken


Lenz LI100 Interface met seriële poort

Later kreeg ik ook een oude Interface LI100 binnen. Deze heb ik ook direct uitgetest op de homecomputer met Windows 10 en ook dat functioneert. Die houd ik achter de hand voor als het alsnog mis gaat. Bij die oude interface is dus wel een computer met seriële poort nodig en die staat bij mij aan de andere zijde van de kamer.

Conclusie: De oude (niet meer leverbare) LI100 werkt ook onder Windows 10, maar alleen met een seriële poort op de computer.

Zie ook mijn bericht van 11 juni 2017: Na twee winters toch terug naar een seriële poort.


Groeps(uitrij)sein

Dan nog iets wetenswaardigs (voor Koploper gebruikers): De seinen staan in Koploper standaard in de blokken. Een groepsuitrijsein, zoals in Duitsland en Zwitserland veel voorkomend, is niet in Koploper opgenomen. Maar het is wel mogelijk om een sein aan een wisselstraat te koppelen. Door dit sein in elke naar de betreffende richting leidende wisselstraten te zetten wordt het beoogde effect bereikt. Op mijn baan werkt het:

Op spoor 2 van Filisur staat sneltrein met loc 617 te wachten op de tegentrein met de 619. Het sein voor de tegentrein staat op groen (wel links van baan, het is Zwitserland). Klik op de afbeelding voor een groter en leesbaar formaat:

 
de rijweg van 21 naar 3 is ingelegd 

Na binnenkomst van de 619 kan de 617 vertrekken. Het groepsuitrijsein na de wisselstraat staat op groen, ook hier weer links van de baan:

 
vanaf spoor 2 kan de trein vertrekken

De eerst volgende stap is de plaatsing van de echte seinen op de baan. Hiervoor heb ik een bestelling gedaan bij MicroScale in Zwitserland. Site: MicroScale Models Eén van de weinige die de echte seinen van Filisur bouwt. Daarover meer in een volgend verhaal.

Wordt vervolgd, Jan

1 opmerking:

  1. Beste Hr Bennink, ik zal me even voor stellen.
    Mijn naam is Bert Minderman haast 67j uit Geertruidenberg NB.
    Nu net een jaar met pensioen. 50 jaar bij de zelfde werkgever gewerkt een groot eneriemaatschapij in het zuiden van het land PNEM/Essent/Enexis als technicus Telemonitoring & Telecontrol systemen het sturen en bewaken van 10Kv/Gas en stadsverwarmings stations.
    Ik kwam bij toeval op Uw site daar ik aan het zoeken was naar probleem van Lenz LI100 met RS232 poort.
    De trein hobby heeft jaren stil gelegen en de gebruikte laptop is stuk gegaan waar een RS@32 pooort op zat.
    Ik heb nog wel in 2016 Lenz een Update gedaan naar 3.6 maar daarna is het weer stil gebleven.
    Nu ik de hobby weer heb opgepakt en nog niet eerst veel uit wil geven naar de laatste stand van zaken was het plan hoe ga ik nu de LI100 aan de laptop koppelen. Eerst maar eens met USB naar RS232 omzetter proberen maar helaas dat werkt niet het moet toch een echte RS232 poort zijn.
    Op zoek naar een laptop met een RS232 poort die zijn haast niet meer te vinden.
    Hier was nog wel een laptop met USB poorten en een PCMCIA slot even zoeken op internet en jawel bij eBay zijn nog volop van deze kaartes met 34mm of 54mm slot breedte naar RS232 DB9 uitvoering.
    Een besteld van 34mm voor jawel 12,09Euro via eBey en binnen 8 dagen binnen uit USA met CD met drivers er op , kaart in de Laptop de CD nog niet eens nodig LI100 met kabel er aan en jawel het werkt weer.
    Dus mogelijk een TIP voor je als er nog ander mensen mee zitten .
    Met vriendelijke groet,
    Bert Minderman
    bertminderman@gmail.com
    0628985219

    BeantwoordenVerwijderen