maandag 9 november 2015

LDT schakeldecoder SA-DEC-4-DC

 
De eerste twee treinen staan in het schaduwstation.
(locomotieven en wagens moeten nog worden voorzien van kleine onderdelen)

In de afgelopen weken zijn in het schaduwstation op het eerste niveau wisselaandrijvingen geplaatst en voorzien van schakeldecoders. Nu kon pas echt (voor proef) gereden worden.
Ook was er tijd om in het computerprogramma Koploper de eerste gegevens te zetten. Het programma stuurt nu al de aangesloten wissels.

 
De Tortoise wisselaandrijving heeft minimaal 82 mm vrije ruimte nodig onder de baan.

Bij eerdere banen werden de Tortoise wisselaandrijvingen geschakeld door decoders 5209 van Viessmann. Deze worden niet meer gemaakt en de vervanger is er nog niet. Ik heb verder gezocht en kwam op de schakeldecoder van Littfinski DatenTechnik. Ook de LDT decoder heeft vier bi-stabiele relais. De SA-DEC-4-DC is voordeliger en ook nog eens eenvoudig verkrijgbaar bij Conrad, ook als bouwpakket.
In eerste instantie wilde ik de Tortoise aandrijvingen op een wisselspanning van 12 V laten werken. Door de toegepaste diodes is dit echter te weinig. De wissels gaan nu erg traag om. De spanning van de Lenz trafo (16V) is beter. Ook voor de LDT decoders is 12 V de benedengrens.
Wisselaandrijvingen en decoders krijgen daarom de 16 V voeding.

 
Het aansluitschema zoals vermeld op de site van Littfinski.

 
De print zoals door Conrad geleverd (zonder behuizing)

Het sporenplan in Koploper ziet er nu als volgt uit: (Klik op het plaatje voor een goed beeld)

 
 
De schaduwstations zijn vernoemd naar de eerst volgende haltes aan de lijnen vanuit Filisur. De baanvakken tussen de stations zijn op de baan naar verhouding langer dan in het schema. Tussen Filisur en Stugl-Stuls komt ca. 15 m rails, tussen Filisur en Stugl-Stuls zelfs 25 m. De wisseldecoders van de wissels die in het schema een lichtblauw lijntje hebben zijn nu al aangesloten en werken dan ook met een "muisklik".

Nog een plaatje van "achter het schot":

 
Hier is de wisselaandrijving onder het naastliggende spoor geplaatst.

En tenslotte een wissel van Bemo met een rug in de wisseltong! Deze was terug te buigen, maar blijkbaar besteedt Bemo niet al te veel aandacht aan eindcontrole:

 
Nieuw woord: "Bultrugwissel"

Nu ga ik verder met de baanbouw tussen Alvaneu en Filisur. Als de eerste trein omhoog gereden is meld ik mij weer.

Tot dan, Jan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten