zondag 27 september 2015

Start van de tafelbouw

Na het aanpassen van de kamer en een uitgebreide voorbereiding is deze week daadwerkelijk gestart met de bouw van de H0m modelbaan. Mijn voorkeur gaat nog altijd uit naar een raamwerk van grenen latten (94x18 mm) met daarop multiplex platen (12 mm hardhout).

 
de tafel staat, een derde poot komt nog

Sinds mijn bezoeken aan Graubünden in de periode 1990-1995 wil ik het hoogteverschil ook op de modelbaan laten uitkomen. Daarvoor gebruik ik geen klimspiralen, maar oplopende baanvakken langs verticale wanden op de tafels. Voor die wanden gebruik ik 6 mm (hardhout) triplex. De baanvakken steunen op latjes 18x18 mm die op de wanden bevestigd zijn.

 
de niveaus zijn al zichtbaar:
op de tafel komt 1e opstelstation
op 20 cm het 2e opstelstation
vanaf 30 cm het omhoog lopende traject vanaf het station
op ca 60 cm het hoogste punt van dat traject

De vorm van de modelbaan begint duidelijk te worden. Aan de voorzijde van de wand komt op 30 cm hoogte het station. Achter de wand komen de schaduwstations. Daarboven komt het hoogste traject, klimmend naar ongeveer 60 cm boven tafelniveau. In de komende weken meer hierover.

 
de tussenwand wordt later aangepast aan het landschap
links en rechts de openingen voor de rond lopende sporen

Ik ben erg tevreden over de nieuwe kamerindeling. Tot nu toe was de hele kamer in gebruik als treinkamer. Half onder de baan was een bureau gezet. Nu we in het digitale tijdperk steeds vaker achter het beeldscherm zitten (niet alleen de treinliefhebber), stoorde ik mij steeds meer aan de beperkte ruimte.

 
de spoor 0 baan stond nog voor het raam

 
nu is er weer ruimte

In een volgend bericht wil ik nog wat kwijt over (de sport van) het op internet zoeken, vinden en kopen van de juiste treinmodellen. Nu sluit ik af met nog een sfeerplaatje van toen.

 
Filisur, begin negentiger jaren


Met groet, Jan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten