zondag 20 september 2015

NIEUW

Beste lezers,

Vanaf deze maand wordt er weer gewerkt aan een nieuwe modelbaan. Na een periode van bouwen in schaal 1:45 (Spoor 0) ga ik weer terug naar schaal 1:87. Ik had voor spoor 0 geen ruimte genoeg.

Een beperkte ruimte vraagt om speciale oplossingen. Het ideale voorbeeld voor een mooie modelbaan op beperkte ruimte ligt in Zwitserland: het smalspoornet van de Rhätische Bahn (RhB) in het kanton Graubünden.

 
RhB sneltrein nabij Bergün. 

Ik had in de jaren negentig een dergelijke modelbaan op de zolder van een vorige woning in Ruurlo. Ik ga weer terug in de tijd en neem u mee!

 
De RhB op zolder, begin jaren negentig.

In de afgelopen weken is druk gewerkt aan de voorbereiding. De modelbaan krijgt een plek op een kamer met een schuin plafond, direct onder het dak. De baan wordt 360 x 160 cm groot.

 
Waar ooit de spoor 0 baan stond....

Die ruimte vraagt om slimme oplossingen in verband met de bereikbaarheid van alle gedeeltes. Om hiervoor een goed beeld te krijgen heb ik eerst een eenvoudige opzet van de baan in 1:10 gemaakt.

 
Een model van de baanopbouw.

De modelbaan krijgt drie schaduwstations en één zichtbaar station. Het is verre van origineel, maar het station wordt gebaseerd op het veel gebruikte voorbeeld Filisur. En natuurlijk behoorlijk ingekort. Eén van mijn wensen is om het sterk klimmende traject aan beide zijden van het station te zien. Alleen op die wijze is het bergtraject herkenbaar. Het zichtbare gedeelte krijgt zo drie niveaus. Later zal ik hier de tekeningen laten zien.

 
 ... op een klein stationnetje, 's Morgens in de vroegte ...
Filisur 1991, toen nog melkbussen op de trein meegingen!

Kijk over een tijdje nog eens op deze site en reis mee met de RhB!

Wordt vervolgd, Jan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten