dinsdag 11 juli 2017

Brawa 5531 en een eerste baanwijziging .....

De Brawa 5531

Spoorwegemplacementen werden en worden in Zwitserland verlicht met armaturen op de bovenleidingportalen. Brawa leverde onder nummer 5531 de ronde vorm die lijkt op lampen in Filisur in de negentiger jaren. Alleen de beugel om de lamp is iets anders gevormd.


Een nog oudere vorm in Preda, negentiger jaren.

 
De iets nieuwere vorm in Filisur, eveneens negentiger jaren.

Tegenwoordig staan er rechthoekige armaturen op de portalen die ook in model verkrijgbaar zijn, maar niet passen in het Filisur uit het jaar 1990.

Nu zag ik tot mijn schrik dat Brawa de 5531 niet meer maakt. Geen vraag meer? Of komen er nieuwe met een led lampje? Voor de zekerheid maar op internet gespeurd. Nu nog bij diverse shops leverbaar, maar niet in grote aantallen. Een eBay-shop in zuidwest Duitsland had echter 15 stuks op voorraad en drie dagen later had ik ze in huis.
De eerste grote wijziging.

In de afgelopen weken was het vaak te warm onder het dak van de modelbouwkamer. Maar vandaag waait er letterlijk een frisse wind door het openstaande raampje en er kan weer wat gedaan worden.

Laat ik beginnen met het sporenschema van mijn baan zoals dat op het computerscherm te zien is.  Mijn baan bestaat uit een vereenvoudigd station Filisur en een drietal schaduwstations, voor elke richting één. (Klik op de plaatjes voor een scherper beeld)


Het schaduwstation "Wiesen" kent slechts twee sporen die alleen bedoeld zijn voor treinen die kunnen keren.  De beide anderen, "Alvaneu" en "Stugl-Stuls", hebben elk 4 sporen voor doorgaande treinen. De treinen kunnen terugrijden via een keerlus. Het schaduwstation "Alvaneu" heeft daarnaast een extra rondlopend spoor (36). Dat is ontstaan doordat hier de railbouw begon en ik behoefte had aan een eerste testrondje.

 
Het optimale schaduwstation, spoor 36 krijgt ook nog een parallelspoor.

Dat rondje bleek in de praktijk heel waardevol te zijn. Stel dat alle sporen in het schaduwstation bezet zijn en je wilt toch een trein "van boven" rond laten rijden. Dat kan dan door één van de treinen op 31-34 tijdelijk op 36 neer te zetten. De trein van boven (spoor 11) kan dan, via het vrij gekomen spoor, door het schaduwstation heen en via 35 weer terug naar 11. Ook wordt spoor 36 wel eens gebruikt om een trein tijdelijk uit de dienst te nemen.

Maar er is nog een reden om nu ook voor "Stugl-Stuls" een rondlopend spoor in te bouwen. Ik wil een schoonmaaktrein hebben. Die wordt binnenkort door de firma Lux geleverd. Die trein moet ook alle sporen in het schaduwstation kunnen schoonmaken. Dat kan in "Alvaneu" door vanuit spoor 36 over elk vrij spoor in het schaduwstation rond te rijden. Zo hoeft de schoonmaaktrein niet de hele modelbaan te berijden om telkens één spoor in het schaduwstation te kunnen schoonmaken.
Om diezelfde schoonmaaktrein weg te zetten bouw ik nog een extra spoor 37, parallel aan 36. Dat is op de baan eenvoudig te realiseren.

De aanleg van een zelfde omloopspoor bij het schaduwstation Stugl-Stuls is moeilijk, maar niet onmogelijk. Op de foto's zijn de wissels al ingebouwd. Het bestaande spoor is al weer in gebruik, nog als in de oude situatie. Ik ga nu eerst de nieuwe verbinding verder aanleggen.

 
Zo ziet het er nu uit, wissel 33 is ingebouwd, de verbinding nog niet.
 
 
Aan de andere zijde is wissel 34 ingevoegd, de aandrijvingen komen later.
 
Mogelijk moet ik ook de wisselstraat in het schaduwstation nog aanpassen. Dat is afhankelijk van de lengte van het keerlusspoor na aanleg van de nieuwe wissels. Hierbij nog een plaatje dat een beeld geeft van de beperkte ruimte.


De cijfers duiden op de volgende onderdelen:

1. Keerlusspoor met achterin de nieuwe aansluiting naar de verbindingsbaan.
2. Schaduwstation "Stugl-Stuls".
3. Nieuwe verbindingsbaan (omloopspoor schaduwstation).
4. Traject van schaduwstation naar hoogste punt van de baan.
5. Schaduwstation "Wiesen".


Wordt vervolgd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten