zondag 11 juni 2017

Bedoelt u deze?

"Bedoelt u deze?" vroeg de verkoper toen ik informeerde naar een laptop met seriële poort. Hij wees een gebruikte Toshiba met een RS-232 seriële poort aan.

 
De 9-pins RS-232 seriële poort, ook wel COM-poort genoemd.

Sinds januari 2016 werd de modelbaan aangestuurd door het programma Koploper op een laptop zonder seriële poort. De combinatie Koploper en Lenz geeft zonder seriële poort problemen. Op de laptop was daarom software geïnstalleerd voor een virtuele compoort. Zo kon de LAN poort van de nu alleen nog verkrijgbare LAN/USB interface gebruikt kon worden.
Zie ook: Koploper-en-LAN/USB-interface

Dat systeem werkte foutloos maar de software gebruikte veel energie. De processor in de laptop zat bijna op zijn max zodat de ventilator moest overwerken om de zaak koel te houden. Dat was geen fijne situatie. Ik had nog een oude Lenz LI100 interface liggen. Dus ging ik op zoek naar een voordelige computer met seriële poort. Die bevindt zich nu alleen nog maar op de duurdere business laptops. Maar toen ik bij de plaatselijke "Repairhouse" navraag deed lag daar dus een gebruikte Toshiba klaar. Die kon ik niet laten liggen. Daarna toch maar de warme hobbykamer opgezocht en de bestaande laptop en interface ontkoppeld.

 
De RS-232 connector op de Lenz LI100 interface.
Rechts de aansluiting naar de centrale eenheid. 

De Toshiba op de stand energiezuinig gezet, de nieuwste versie van Koploper geladen, de bestaande database overgezet en de modelbaan via de LI100 weer aangesloten. Zonder problemen draait de modelbaan nu via de klassieke COM-poort (Baudrate slechts 9600). Muisstil!

 
Alles werkt weer met vertrouwde techniek, net zo als 25 jaar geleden.

Mijn conclusie:

De beste oplossing voor de combinatie Lenz-Koploper blijft nog steeds de oude interface LI100 (of de iets latere en snellere LI100f) en een computer met seriële poort. De interface is nog steeds tweedehands verkrijgbaar, net zo als een computer met seriële poort.


Nog iets voor wat later:

 
Prima nazorg door de firma Silhouette: Extra blaadjes.

In de afgelopen week kwam het langverwachte extra blad binnen voor de Ahorns. Zie vorig bericht. Dat is werk voor als de temperatuur in de treinkamer weer wat lager is! Ook voor de andere boompjes heb ik een zakje laten komen.

Wordt weer vervolgd, Jan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten