zondag 6 maart 2016

Afsluiting van vijf maanden modelbouw

De dagen worden langer en de zon merkbaar warmer. Na een winter modelbouw verlang ik weer naar het buiten zijn. Binnen is vijf maanden gebouwd aan een nieuwe modelbaan. Spoortechnisch is de baan nu klaar. Volgend winterseizoen ga ik verder met het landschap. 
 

Het station boven het dorp Filisur in het landschap dat ik ook voor de modelbaan in gedachten heb.

Na twintig jaar opnieuw een H0m baan bouwen was niet alleen maar een herhaling. De in de jaren negentig opgedane ervaring kwam wel goed van pas bij het leggen van de rails. Veel andere zaken waren nieuw. Betere en kleinere lokdecoders en andere elektronica, een fantastisch computerprogramma, mooiere seinpalen, noem maar op. Veel tijd ging zitten in het uitzoeken van nieuwe technieken. Ook bij de aanleg van het landschap zal dat zo zijn. Ik kijk daar nu al weer naar uit. Ik sluit dit seizoen af met enkele plaatjes van een treinkruising naar voorbeeld van de werkelijke treinkruising in Filisur in de jaren negentig.

De foto's zijn natuurlijk in scene gezet. Het computerprogramma Koploper voert deze treinkruising op de hier beschreven wijze wel feilloos uit, precies naar het werkelijke voorbeeld.


Vanuit de richting Tiefencastel klimt een sneltrein over het nog enkelsporige baanvak omhoog en arriveert in Filisur op spoor 2.

(Rechts achter is de kuil voor de toekomstige draaischijf te zien. Ten opzichte van het grote voorbeeld komt de draaischijf dichter op de hoofdsporen te liggen en daardoor vervalt hier een uithaalspoortje.)


Als de op spoor 2 binnengekomen trein gereed is voor vertrek komt uit tegenovergestelde richting de tegentrein binnen op spoor 3.

 
Later komt aan de rechterzijde het stationsgebouw. Passagiers dienen aan die zijde in en uit te stappen. De trein op spoor 2 moet daarom direct vertrekken.

 
  Nog voor de tegentrein stilstaat krijgt de trein op spoor 2 al een groen licht en begint met de klim in de richting Bergün. (in scene gezet, daarbij vergeten het wissel om te leggen....)
 
 
Enige minuten later kan ook de dalwaarts rijdende sneltrein vertrekken en kunnen vanuit het stationsgebouw reizigers in de aansluitende trein naar Davos stappen.


Als laatste vertrekt de op spoor 4 gereedstaande pendeltrein in de richting Davos.

Ik zal zeker nog wat gaan proefrijden en mogelijk ook aanpassen maar ik zal geen nieuwe zaken gaan opstarten. Dat komt weer in september. Daarna weer een nieuw bericht!

Ik wens alle lezers daarom nu al een goed zomerseizoen toe.

Jan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten