vrijdag 3 december 2021

De tweede film

Na de eerste film had ik zin om direct een tweede film te maken waarin ik de werking van de draaischijf kan laten zien. Ook de stoomtrein moest er op. Met de ervaringen van de eerste film ging het ditmaal sneller. Geprobeerd is om weer een realistisch beeld te geven. Ik heb wel bewust afgezien van het draaien van wissellantaarns. Het dichtbij filmen gaf weer te weinig scherptediepte. Er zijn vanwege de lengte van de film ook hier en daar stukjes weggeknipt, maar het draaien van de loc is onverkort en zonder verdere ingrepen opgenomen.

Zie zelf, de link:  RhB1op87Steam loco uses turntable to change direction

(het beste beeld krijg je door op bovenstaande link te klikken, op YouTube theatermodus) 




Het filmpje is weer opgenomen met de Samsung a52s en is samengesteld met het gratis programma OpenShot Video Editor (Engelstalige handleiding):




Dit programma werkt best goed, alleen bij te veel (muis)handelingen binnen korte tijd loopt het wel eens vast. Dat is geen groot probleem, sluiten en opnieuw starten en je kunt zo weer verder.

Op bovenstaand screenshot zijn een aantal zaken te zien:

Midden-boven:
De elementen die zijn gebruikt zoals filmpjes, plaatjes en (onder)titels.
Onder:
Verschillende filmsporen waarop de elementen geplaatst zijn. Het bovenste spoor is altijd zichtbaar.
Rechts boven:
Het filmbeeld waar de rode lijn over de filmsporen staat.
Links:
Gegevens over het element waarop geklikt wordt (op het screenshot heeft het blauwe element een rode rand en is dus aangeklikt). De blauwe elementen geven overgangen weer, ik pas fading toe.

De rode lijn staat hier over een tekstelement van het 5e spoor (de gele tekst) en over een film element van het 2e spoor. Op het 3e spoor staat links het beginplaatje dat bij het vertonen van de film niet meer zichtbaar wordt onder de titel elementen van het 4e spoor.
Het helemaal onderliggende 1e spoor staat niet op deze screenshot, die gebruik ik alleen voor eventuele aanvullende geluidsbestanden (niet in deze film gebruikt).

Filmpjes maken, een hobby op zich!
Ik laat het hier nu even bij. Bewegende zaken, zoals draaiende en verlichte wissellantaarns, geven wellicht in de komende tijd weer een mooie aanleiding voor nog een filmpje.

Met groet, Jan


2 opmerkingen:

  1. Prachtig filmpje Ben , de sfeer van het oude station van Filisur is goed getroffen. Succes met de verdere afwerking.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je wel Johan, het gaat zeker om de sfeer van het oude station. Dat staat ook bij de nog te maken details voorop.
    Met groet, Jan

    BeantwoordenVerwijderen