woensdag 22 februari 2017

Miniatuur bomen met MiniNatur (1)

 
Het station op 10 februari.
 
Nog een paar weken en dan gaat mijn aandacht weer uit naar de boot. Maar nu moet Neeltje nog even wachten. Het laatste modelbaan project in dit winterseizoen zijn de bomen aan de Bahnhofstraße voor het stationsgebouw. In Filisur zijn dit een lange rij geknotte Lindes en Esdoorns. Door het knotten is een karakteristiek beeld ontstaan wat ook op de modelbaan niet mag ontbreken. Ik zie af van het draaien van bloembindraad en maak de boomgeraamtes van stijf ijzerdraad dat tegen elkaar verlijmd is. Het verlijmen van het ijzer is niet stabiel, maar het hoeft alleen maar te houden tot dat er bast omheen zit. Een eerste opstelling van de metalen boompjes gaf een goed beeld.

 
Metalen boomvormen.

Een tweede stap was het bekleden van het metaal met Plastiform. Dat materiaal, een houtvezel-houtlijm mengsel, is na uitharden zo hard dat de boompjes voldoende stabiliteit krijgen. De boompjes hebben nu nog slechts enkele dikken takken welke later in het loof zullen opgaan. Het witte Plastiform is geschilderd met Vallejo verf. Daarvoor zijn achtereenvolgens de volgende kleuren gebruikt: Basis: 70.872 chocolate braun; Accenten: 70.990 light grey; Wash: 76.519 olive green.

 
De stammetjes zijn van een kleur voorzien.

Ik heb even gedacht om met Zeeschuim de kleinere takjes te maken en dit te bevlokken. Maar een proefpakje loof van MiniNatur gaf een eenvoudiger oplossing. De struktuur van dit loof bevat al de kleine takjes. Door stukjes op de grotere takken te plakken ontstaat een werkelijkheidsgetrouw beeld. Voor een Linde heeft MiniNatur geen loof. Ik heb Buchenlaub gebruikt. De matjes worden tot kleine stukjes geknipt en tegen de takken verlijmd. Daarna kan je naar behoefte het loof met een schaar wat bijknippen of enkele takjes los knippen. Niet te weinig gebruiken en je krijgt een goed gelijkend resultaat. Een proef met nog niet nabewerkt loof op twee boomjes gaf het volgende beeld: 
Proef geslaagd, ik ga er mee verder!

Hierna is een grotere voorraad loof besteld en heb ik dus voor de komende weken voldoende werk! Ik laat het resultaat hier weer zien.

Met groet, Jan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten